Om LED lys - tekniske begreper

Vi i Kreativ Belysning leverer mye LED belysning i form av LED armaturer, LED strips, LED downlights osv. I denne forbindelse får vi gjevnlig spørsmål angående de tekniske spesifikasjonene som er oppgitt. Hva betyr de? Hva skal jeg velge? osv..

Her skal vi forsøke å samle litt generell informasjon om LED belysning slik at utvalget blir mer oversiktlig.

 

Watt og Lumen:

Wattstyrken (W) er det fortsatt mange som sjekker nå de skal kjøpe LED lys. Dette er ikke lenger så viktig da det med LED lys har blitt store forskjeller i hvor mye lys en lyskilde klarer å avgi i forhold til watt-styrken. Watt er kun en betegnelse for hvor mye strøm lyskilden forbruker.

Når du skal sjekke hvor mye lys du får, så er det lumen (lm) som gjelder. Det som står omtalt som lm er altså snakk om måleenheten for lysstyrken. Jo høyere lumen-tall, jo sterkere lys.

Som et eksempel avgir en 40W glødepære ca 410-470lm, mens du med en 4-5W LED pære kan oppnå samme lysstyrke.

 

Lysfarge/Fargetemperatur:

Lysfargen på LED lys er ofte oppgitt i varmhvit og kaldhvit, eller som et kelvin-tall (K). Kelvin er måleenheten for fargetemperaturen i lyset.

Her er noen eksempler på fargetemperaturer:

  • 2000 K: Stearinlys
  • 2700–3300 K: Glødelampe
  • 2700–7000 K: Lysrør
  • 3000 K: Halogenlampe
  • 5500 K: Blits
  • 5500–6000 K: Dagslys

2700-3000 K er ofte omtalt som varmhvit. Dette er likt med tradisjonelt halogenlys lys.

5500-6000 K omtales som kaldhvit. Dette tilsvarer dagslys, men blir ofte opfattet som blå-aktig og kaldt hjemme i stuen.

 

Fargegjengivelse:

Lyspærens evne til å gjengi farge, er også viktig for LED lys. Siden ikke alle LED lys er like gode til å gjengi fargene er det lurt å sjekke RA verdien på lysene. RA står for «Rendering Average» og beskriver evnen til å gjengi farger. Den høyeste verdien er 100.

Som generell belysning i stua eller gangen er det oftest ikke like viktig med høy RA som på kjøkkenet der man jobber med mat osv.

Lamper med Ra 80 og oppover er regnet som gode nok for vanlige husholdninger, mens for steder som krever høy fargegjengivelse bør verdiene være minst 90.